Görüntü işleme, depolanan bir görüntüyü belirli bir amaca uygun hale getirmek için değiştirmek üzere bilgisayar algoritmalarını ve görsel tekniklerinin kullanılması yöntemidir. Her görsel kullanım açısından uygun olmayabilir. Görüntü işleme teknolojisi ile artık herhangi bir görüntü belirli bir kullanım için özelleştirilebilir. Kaydedilen görüntü, bilgisayar algoritmaları tarafından bir işleve dönüştürülür. Görüntü iki boyutlu olarak algılanır; her renk, her nokta bir fonksiyonun parçası olarak algılanır ve algoritmalar bu fonksiyon üzerinde çalışabilir.
・Görselleştirme: Bir kısmı görünen nesneleri görünür hale getirme
・Görüntü iyileştirme: Lekeleri ortadan kaldırma, gürültü giderme
・Görüntüde yüksek çözünürlük yakalama
・Desen, şekil tanıma
・Nesne algılama
Güvenlik
Son zamanlarda yapay zeka teknolojilerinin giderek gelişmesiyle birlikte daha geniş bir uygulama alanı kazanmıştır. Özellikle yüz tanıma teknolojisinde kullanılan bir yöntemdir.
Savunma Endüstrisi
Askeri alanda hedef tespiti ve hedef takibi için görüntü işleme teknolojileri kullanılmaktadır. Sualtı görüntüleri, uydu görüntülerini yorumlamak ve geliştirmek için kullanılır.
Trafik
Günümüzde trafik düzeni için de görüntü işleme teknolojilerinden yararlanılmaktadır. Görüntü işleme teknolojisinin uygulanması ile birçok yenilik yapılmıştır. Trafik kameralarından araç takibi, plaka tespiti, hareket halindeki aracın hız ve yük tespiti örnek verilebilir. Daha fazla detay ve örnek için trafik sistemleri ile ilgili markamız olan Traffix Otopark Sistemleri ve Ulaşım Sistemleri sayfamıza da göz atabilirsiniz ; www.traffix.com.tr
Uydu Görüntülerinden Yararlanma
Görüntü İşleme Teknolojilerinden birçok alan için önemli bir yere sahip olduğu gibi uydu görüntülerinden yararlanma konusunda da eşit derecede öneme sahiptir. Astronomi, Meteoroloji , Nüfus yoğunluk tespiti, Çevre kirliliği tespiti ve benzeri bir çok çalışma alanı, görüntü işleme teknolojilerinin ihtiyaç duyulduğu alanlara örnek gösterilebilir.
Görüntü İşleme Aşamaları
Görüntü işleme temel olarak beş aşamada incelenir:
Elde Etme: Sayısal görüntü sayısal kamera ile elde edilir.
Ön İşleme: Sayısal görüntüleri kullanmadan önce bazı ön işleme adımları gerçekleştirilmelidir. Buna görüntü iyileştirme, görüntü restorasyonu ve görüntü sıkıştırma gibi işlemler dahildir. Görüntünün yakalanması ve ön işleme tabi tutulması, düşük seviyeli görüntü işleme olarak adlandırılmaktadır.
Bölümleme:Bu işlemlerin alt bölümlerine bölütleme, ayırma ve segmentasyon denir. Bu kısım, görüntü işlemenin daha zor kısmıdır. Amaç, görüntüdeki nesnelerin ve alanların farklı özelliklerini tanımak ve ayırmaktır. Görüntüdeki nesnelerin sınırlarının ve alanlarının tespiti ile görüntü üzerinde işlenmemiş bilgiler üretilir. Amaç görüntüdeki nesnelerin sınırlarını, kenarlarını ve köşelerini bulmaksa bölme işlemi ile tespit edilir. Görüntüdeki nesnenin kapladığı alan ve renk gibi özellikler bölgesel bölme yöntemiyle elde edilir. Her iki yöntem de karakter veya örüntü tanıma gibi sorunları çözmek için kullanılmaktadır.
Çıkarım: Bu kısım, elde edilen ham verilerden istenen özelliklerin ve detayların vurgulanmasını içermektedir.
Yorumlama: Bu bölümde, işlenen görüntüdeki farklı nesneler ve alanlar bazı yapay zeka algoritmaları tarafından sınıflandırılır ve etiketlenir.